Red Moon D Watch

srijeda, 06.06.2007.

testdriven.net protiv Majkrosofta

vidim da su se programeri malo uzjogunili zbog slucaja testdriven.net add ona za Visual Studio. autor dodatka je postao i MVP, ali sad je dozivio i to da ga Majkrosoft tuzi. zasto? Majkrosoft je dao taj ekspres VS besplatno, ali u svojoj euli je napisao da se ne smiju zaobici falinge koje taj proizvod ima. testdriven.net to nije postivao, njegov autor ne zeli izbaciti podrsku za ekspres. bez obzira sto sam uvijek na strani malih i potlacenih ovaj put moram priznati da je Majkrosoft u pravu. autor testdrivena nije. tocka.

on je na svojem blogu (njegov blog) objavio pisma koja je dobio od Majkrosofta i dobio stotine komentara podrske. vecina ih je protiv Majkrosofta. ali koristenjem tog ekspresa su pristali na uvjete koje diktira Majkrosoft. sad se nemaju sto buniti. iako onaj Blefer skace po pozornici i vice developers, developers, developers, sva njihova ljubav prema developersima prestaje kad oni ne zele platiti Majkrosoftove alate.

taj ekspres je samo liz. liz koji bi trebao probuditi ovisnost i natjerati developerse da iskesiraju perje za pravu stvar. ekspres je napredna demo verzija. laka droga. neki govore kako Majkrosoft ne dobija nikakvu lovu za taj ekspres i da je on izraz dobrocinstva. ako vam diler da probni sut, zar je to izraz dobrocinstva?

kakva prava imaju korisnici ekspresa? nikakva. tko im je kriv sto nisu odabrali neki drugi slobodniji alat. gdje ih nitko nece tuziti ako naprave neki add on. Majkrosoft biraju ziherasi. govore kako nitko nije dobio otkaz ako je odabrao Majkrosoft. drugi kazu da nitko nije dobio ni unapredjenje zbog toga. igre i igrice. i zlatni zatvor je jos uvijek zatvor.

developersi, odaberite slobodu i slobodne alate gdje vas nitko nece tuziti. osim mozda Majkrosofta. jer sad su se nameracili i prijete s tuzbom i slobodnima.

kolege koji su protiv slobodnih programa kazu da ako koriste slobodne alate da ne mogu nikoga tuziti ako se nesto sjebe. super, odgovaram im ja, recite mi koliko je ljudi tuzilo Majkrosoft zbog toga jer su im njihovi programi sjebali podatke? koliko je Navision korisnika (tu sam jadan i ja) dobilo odstetu ako nesto nije radilo dobro. koliko je korisnika dobilo odstetu zato jer su windowsi 95 sjebali fajl sistem (i tu sam jadan ja) ako se je islo na previous version of msdos? nikoliko. nema teorije da mali tuze velike i da dobiju nesto. eula pokriva te slucajeve. slobodni programi dolaze bez garancije. Majkrosoft programi dolaze s garancijom da ih morate platiti i da nemate nikakva prava. pa vi birajte.

programer testdrivena je odabrao. i sad ce jesti sto je zakuhao. ne mozes poslovati s vragom i ostati ciste duse

- 18:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #